Magic: The Gathering

Av i i Recensioner, 2 Mer

Magic: The Gathering – Commander 2014, Guided by Nature

Wizards of the Coast har gett ut fem nya Commanderlekar. Däribland finns den gröna leken Guided by Nature. Kommer det att bli din favorit i multiplayermatcherna?

Har du läst min recension över Sworn to Darkness? I så fall kan du hoppa till Commander-rubriken. Annars läs vidare och följ sedan gärna länken till Sworn to Darkness-recensionen som finns i slutet av recensionen.

Jag har alltid sagt att Magic är ett spel som bäst spelas av tre personer samtidigt. För den som älskar multiplayer i alla dess former finns nu årligen Commander, Magics mer eller mindre officiella multiplayerformat vid det här laget.

För den som är ny till formatet så spelas det med en 100-korts lek där varje kort (utom basic land) måste vara unikt. Leken leds också av en general kallad commander. Detta är vanligtvis en legendarisk varelse men i Commander 2014 tas denna roll av fem planeswalkers istället. Commander är ett format som är mer till för den som vill ha roligt och spela stora varelser och spells i grupp. Det är ofta mindre tävlingsinriktat än vanlig Magic vilket jag tycker om. Det gör att man kan leva ut sina fantasier om att ha en 24/24 hydra med double-strike och hexproof. Något som vanligtvis kan vara svårt att orkestrera i Magic.

Commandern

Lekens commander, Freyalise, fungerar utmärkt för den leken hon är utrustad med. Hennes förmåga att skapa mana-alver är fruktansvärt kraftig. Hon kan skapa blockare för att skydda sig själv som dessutom passar utmärkt in i lekens ganska starka alv-tema. Hennes 2-förmåga är trevlig att ha tillgång till, men jag ser mig inte använda den väldigt ofta. Det är ofta mycket mer värt att bygga upp Freyalise och sen försöka dra löjligt många kort med hennes sista förmåga. Dock är det ibland värt att förstöra en Nevinyrral’s Disk eller en Wurmcoil Engine. Hade förmågan varit exile så hade den varit mycket starkare.

Leken

En lista över hela leken hittar du på Svenskamagic.se

Guided by Nature är en väldigt explosiv lek, precis som alvlekar brukar vara. Ifall den blir lämnad i fred så tar den snabbt över bordet och kör över motståndet. Leken bygger snabbt upp en bas med varelser antingen genom att helt enkelt spela dem, eller genom Freyalises första förmåga. Manan kan lätt dra iväg med kort som Elvish Archdruid och Priest of Titania. När väl armén är på plats så har leken ett gäng kort som fungerar som finishers á la Overrrun. Det är sällan leken behöver vinna på stora varelser även om möjligheten finns. Låt oss titta på några av de intressanta korten som är nya i C14.

Leken känns väl utrustad för att hantera många av de andra lekarna i Commander. Med en enfärgad lek förlorar man alltid någonting dock. Grönts stora svaghet är massremoval. Det händer rätt ofta att brädet blir så låst i Commander att den enda vägen ut är en ordentlig rensning. Som tur är finns det ett par artefakter (Nevinyrral’s Disk, Oblivion Stone, Perilous Vault) som kan hjälpa till här. Leken kan också gärna bygga vidare på sitt alvtema och inkluderar ett par klassiker som Timberwatch Elf, Seeker of Skybreak och Oracle of Mul Daya. För den som har pengarna att spendera är även Gaea’s Cradle från Urza’s Saga helt klockren i den här leken. Jag är glad att Sylvan Safekeeper äntligen har reprintats, men tycker att det är jättesynd att de inte tog med orginalbilden på svenske Player of the Year, Olle Råde som efter sin vinst i Magics första invitational-turnering fick pryda Sylvan Safekeeper i Judgment.

Korten

Du finner alla bilder på korten på Svenskamagic.se

Siege Behemoth

Ett finisher-kort om jag någonsin såg ett. Påminner starkt om Thorn Elemental med skillnaden att dess effekt påverkar hela laget. Det fina med Thorn Elemental var att den alltid garanterade sju skada när den väl anföll. Med Siege Behemoth kan man nog lätt klämma in 15-20 skada med ett massanfall. Det man får minnas är att även om varelserna garanterat skadar motståndaren så är de inte oblockbara. Dödar du inte motståndaren så kommer du förmodligen ha en sargad armé efter det stora anfallet.

Song of the Dryads

Jace är ett träd! Skämt åsido är det här kortet enormt i just grönt. Vi har tidigare sett kort som Beast Within som låter grönt förstöra permanents i utbyte mot något. Ett land är dock ett litet pris att betala för den otroligt starka effekten att i princip exilea en permanent i Oblivion Ring stil. Song of the Dryads tar hand om planeswalkers, gudarna från Theros, Avacyn, Angel of Hope och andra hemskheter. Men främst så hanterar den motståndarens commander på ett sätt som få andra kort kan. Det neutraliserar commandern utan att den lämnar spel. På detta sätt kan den inte ta sig tillbaka utan är fast i trädform för alltid.

Sylvan Offering

Varje färg har fått en ”offering”. En typ av kort som gör två så kallade paritetseffekter, alltså något som är lika bra eller dåligt för dig som för motståndaren. Det härliga med offerings är att då det är två paritetseffekter så kan du välja att dela dem med olika motståndare. Detta öppnar möjligheter för politik i spelet och det är jag alltid för. När du dessutom delar upp effekterna så blir det en ”två till mig, en var till er”-situation där du i slutändan gagnas mest av offeringen. Det gröna offeringen är särskilt bra då den skapar en mängd alver för båda spelarna. Inte nog med att Guided by Nature är en alvlek, vissa alver räknar även motståndarens alver när de aktiverar sina förmågor – Priest of Titania, Wellwisher, Timberwatch Elf till exempel.

Snyggaste illustrationen

Freyalise, Llanowar’s Fury

Fulaste illustrationen

Wellwisher

Läs gärna även om den svarta Commander 2014-leken Sworn to Darkness.

Det Bra

  • Starka synergier
  • Bra commander
  • Skullclamp

Det Dåliga

  • Svag mot massremoval
  • Enspårig
  • Många skräprares
8

Skriven av: Viktor Larsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi