OnePlus Keyboard 81 Pro

Av i i Recensioner, 7 Mer

OnePlus Keyboard 81 Pro

OnePlus? Mekaniskt tangentbord? Hur går det ihop? Är inte OnePlus en mobiltillverkare? Jo, men nu breddar de sitt sortiment.

Design

När jag mottog Keyboard 81 Pro och kände tyngden på paketet jag precis hämtat var jag övertygad om att OnePlus packat med någon merchandise. För inte kunde ett mekaniskt tangentbord vara så tungt? Speciellt inte när tangentbordet inte är fullstort utan ungefär 75 procent (81 tangenter) av ett sådant. Det visade sig att Keyboard 81 Pro är ovanligt tungt, nästan 1,9 kilogram närmare bestämt. Mycket beroende på en tung aluminiumplatta.

Min första tanke när jag såg Keyboard 81 Pro var: Är det tangentbordet från 80- eller 90-talet? Färgsättningen och avsaknaden av numeriskt tangentbord påminner mycket om gamla tangentbord. Eller har jag fått tangentbordet Keychron Q1 Pro? Nästan, Keyboard 81 Pro är nämligen ett samarbete mellan OnePlus och Keychron. Faktum är att informationen om tangentbordet är något mer omfattande på Keychrons hemsida än på OnePlus.

Det finns två versioner av Keyboard 81 Pro – Winter Bonfire och Summer Breeze. Båda har grå tangenter av mörk eller ljus nyans samt ett par röda tangenter (esc och enter). Winter Bonfire har övervägande mörka tangenter medan de ljusa överväger hos Summer Breeze.

Förutom färgskillnaden har de båda versionerna försetts med mekaniska brytare med helt olika egenskaper. Jag har testat Summer Breeze som har linjära brytare utan klick. Keyboard 81 Pro har i mina mått helt underbart lagom motstånd i de linjära tangenterna. Dessutom är tangentbordet så där fantastiskt skönt tysta. Det var många superlativ och det är Keyboard 81 Pro väl värt. Jag har dock inte testat Winter Bonfire så dess taktila brytare kan jag inte säga något om men jag har läst några recensioner. De är övervägande mycket positiva.

Några tangenter finns i dubbla upplagor varav några är lösa. Genom att byta tangenter byter man mellan Mac- och Windows/Linux-layout. Det är praktiskt att man kan byta tangenter i stället för att alla symboler finns på en och samma tangent. Det blir nämligen lätt rörigt. Det är lätt att byta tangenter med det medföljande verktyget.

I det övre, högra hörnet finns en genomskinlig ratt som används till ljudvolym samt, genom ett tryck, mute. Är den snygg? Antagligen blir det en vattendelare. Själv tycker jag att ratten är ful. Japp, så är det. Det finns likväl personer i min omgivning som definitivt inte delar min smak.

På undersidan finns en udda bygel som kan fällas ut. Det ger en vinkel för bättre ergonomi. Då motståndet i bygeln är ganska högt kan den ställas in i olika vinklar och därmed fås olika höjd på tangentbordets bakre sida. Praktiskt! Bygeln gör även att tangentbordet kan ställas upp. Om det har någon praktisk betydelse eller om det bara ser fint ut på OnePlus pressbilder vet jag inte.

Lite teknik

Vad vore ett gamingtangentbord utan bakgrundsbelysning? Keyboard 81 Pro har givetvis det vilket är snyggt. Det finns emellertid ingen belysning genom själva tangenten, bara runt om. Det gör att bokstäver och siffror inte lyser upp – det är inte i min smak.

Tangentbordets batteri (4 000 milliamperetimmar – mAh) ger ganska lång batteritid vid Bluetooth-drift. Om du stänger av belysningen kan du använda tangentbordet i ungefär 100 timmar. Med belysning minskar givetvis tiden. Det tar runt fem timmar att ladda tangentbordet.

Keyboard 81 Pro har N-Key rollover. Du kan alltså trycka ner många tangenter samtidig vilket behövs i snabba spel där man kan flera saker samtidigt eller om man är supersnabb när man skriver. Tangentbordet har även en uppdateringsfrekvens på 1 000 hertz vilket gör tangentbordet laggfritt.

Installation

Keyboard 81 Pro kan användas antingen trådlöst eller via en USB-kabel. På baksidan finns en omkopplare med vilken man kan välja mellan Mac och Windows/Linux. Jag har använt Windows så jag kan inte säga något om hur Keyboard 81 Pro fungerar på en Mac.

Installationen är enkel. Den sker antingen via Windows standard installationsprocess för Bluetooth-enheter eller via en USB-kabel.

Drivrutiner

Det finns ingen separat programvara för OnePlus Keyboard 81 Pro. I stället kan man använda universalfirmware från Via. Via erbjuder många funktioner men samtidigt har det även irriterande begränsningar.

Webbadressen till Via var fel i mitt exemplar av manualen. Rätt adress ska vara caniusevia.com (förkortning för Can I use Via).

Via kan bara användas om tangentbordet har anslutits med kabel. Via använder ett ganska tråkigt webbgränssnitt med vilket man kan programmera tangenterna med mängder av kommandon, bland annat för media, makron och belysning. Det är just här Via har sin styrka – att programmera om tangenters egenskaper. Via innehåller även en makroredigerare och en redigerare för belysningen. Båda dessa redigerare är enkla och jag hade verkligen sett att de utökats. En annan begränsning är en mycket inskränkt hantering av profiler.

Då Keyboard 81 Pro saknar programvara behövs andra sätt att ändra tangentbordets funktioner på. Förutom Via finns ytterligare en möjlighet att styra tangentbordets funktioner. Det är genom snabbkommandon på tangentbordet fast möjligheterna är även här begränsade. Exempelvis stänger Fn + Tab av belysningen medan Fn + W ökar bakgrundsfärgernas ljusstyrka.

Omdöme

Oj, vilket tangentbord. OnePlus har verkligen lyckats slå sig in på marknaden av mekaniska tangentbord med ett högkvalitativt sådant. Men med ett så pass högt pris (augusti 2023: 3 290 kronor för Summer Breeze och 2 990 kronor för Winter Bonfire) förväntar åtminstone jag mig hög kvalitet. Det är en ren fröjd att använda Summer Breeze oavsett om det är kontorssysslor eller om man spelar. Fantastiska tangenter ger utmärkta skriv- och spelegenskaper. Det sämsta är att OnePlus inte bemödat sig att skapa ett program anpassat för drivrutinerna hos Keyboard 81 Pro utan förlitar sig på Via.

Tekniska Specifikationer

  • Färg: Mörkgrå/Ljusgrå
  • Material ram: Aluminium
  • Mått: 33.83 * 15.05 * 4.73 cm
  • Vikt: 1887g(±20g)
  • Antal tangenter: 81
  • Omkopplartyp: Mekanisk
  • Byta sida: Sydvänd RGB
  • Kompatibelt system:
  • Mac/Windows/Linux/Android OS/iOS
  • Batteri: 4000mAh
  • Bluetooth arbetstid (RGB): Upp till 100 timmar (lägsta ljusstyrka)
  • Laddningstid: Runt 5 timmar
  • Laddningsport: USB-C
  • Läge: Bluetooth / Trådbunden
  • Bluetooth-version: 5.1
  • Bluetooth-räckvidd: Inom 10 meter (öppen yta)

Det Bra

  • Mycket sköna tangenter (Summer Breeze-brytarna) ger utmärkta skriv- och spelegenskaper
  • Nästan allt andas kvalitet
  • Omfattande programmeringsmöjligheter med Via
  • Ligger mycket stadigt på skrivbordet
  • Snygg belysning

Det Dåliga

  • Ingen egen programvara, enbart Via
  • Via har vissa begränsningar
  • Inga dedikerade tangenter för exempelvis belysning och media
  • Volymratten är ful
  • Bokstäver och siffror lyser inte upp – enbart belysning runt om tangenter
  • Högt pris
9

Skriven av: Mats Ernofsson