Padmate Pamu Slide 2

Av i i Förhandstitt, 3 Mer

Padmate Pamu Slide 2

Denna artikel är en förhandstitt på en prototyp.

Nya Pamu Slide 2 från Padmate har en del finesser som gör dem intressanta. Är de ett givet val?

Kinesiska Padmate har släppt flera prisvärda in-ear-hörlurar som helt saknar kablar (true wireless). Deras kommande modell heter Pamu Slide 2. Om de, precis som många av Padmates hörlurar, kommer att få ett överkomligt pris när de väl släpps vet jag inte. Hörlurarna jag testat är förhandsexemplar och jag vet inte kommande butikspris. Det jag vet är att Pamu Slide 2 har en del finesser såsom aktiv brusreducering (ANC) vilket gör att de antagligen blir något dyrare än flertalet av Padmates nuvarande modeller.

Pamu Slide 2 är lätta att installera via Bluetooth 5.2. På Android fungerar installationsprocessen som på så många andra Bluetooth-prylar. Hörlurarna har så kallad dual connect där varje snäcka kan användas separat. Man kan lyssna på musik eller prata i mobilen med en eller båda snäckorna samtidigt.

Jag tycker att Padmate lyckats designmässigt med såväl hörlurar som laddningsfodral. Pamu Slide 2 finns i tre färger – svart, grön och vit. Snäckorna har en lite udda form viket gör dem spännande.

Laddningsfodralet är mycket snyggt med räfflade cirklar på framsidan och Pamu-loggan i mitten. Liknande cirklar finns på snäckorna vilket ger en enhetlig design. Fodralet öppnas inte genom gångjärn som är vanligt för den här typen av trådlösa hörlurar. I stället öppnas en lucka med en glidmekanism – läckert.

Det var med en viss förvåning jag först noterade att hörlurarna kommer med ett mjukt fodral vilket inte är så vanligt bland konkurrenterna. Det finns även ett hårt fodral att köpa till.

Många tillverkare snålar med antalet silikonhättor och skickar bara med tre par medan Padmate skickar med fem storlekar till Pamu Slide 2. Tack vare många silikonhättor är det lätt att få hörlurarna att sitta bra i öronen. Även snäckornas form bidrar till att de sitter skönt i öronen. Att hörlurarna dessutom har en hyfsat låg vikt (5,8 gram per snäcka) gör att de inte ramlar ur så lätt.

Batteritiden är bra. Man kan lyssna på musik kontinuerligt under 6,5 timmar. Om man lägger till batteriet i fodralet kan man lyssna på musik under 26 timmar innan man måste ladda snäckor och fodral. laddning kan ske både med USB-C-sladd och trådlöst.

Pamu Slides två snäckor har touchknappar på utsidan. De fungerar bra och på i princip samma sätt som många konkurrenters. En intressant detalj är att man justerar volymen genom att dra fingret uppåt och nedåt på snäckorna. En annan bra sak är att man kan byta en del av funktionerna i PaMu-appen.

Appen finns till såväl Android som iOS. Den är bra och lättarbetad. Man kan bland annat välja vilken typ av brusreducering man vill ha – det finns två typer, vanlig och en som reducerar vindljud. Vindreduceringen kunde ha fungerat bättre. Dessutom finns en genomhörning som är bra. Det innebär att du hör omgivningen bättre. Genomhörning kan vara bra om man vill vara uppmärksam på något såsom tågutrop. Konstigt nog finns inget läge där ANC och genomhörning är avstängd. Den aktiva brusreduceringen fungerar bra i normalläget. Den stänger ute bra med ljud men jag har testat flera hörlurar med bättre ANC.

Det finns ingen manuell equalizer där man kan ändra ljudstyrkan vid olika frekvenser. I stället finns fasta equalizer-lägen såsom pop och jazz.

En ovanlig detalj är game mode. Ni som spelar vet säkert att fördröjning av ljudet länge varit ett problem för trådlösa hörlurar och headset. Game mode ska råda bot på detta. Det finns tre lägen – normal, låg latens och ultralåg latens. Latensen för den senare är på 80 millisekunder vilket är bra, men inte extremt lågt. Lägre latens innebär kortare fördröjning. Jag har själv inget jättestort problem med latensen vilket gör att jag inte kan avgöra hur effektivt detta läge är.

Ljudet skiljer sig åt ganska mycket beroende på vilken brusreducering man använder. Normal brusreducering är klart bäst rent ljudmässigt. Då är basen uttalad men övriga register är lite utslätade. Dynamiken har helt enkelt fått lite stryk. Om ljudet kan kallas bra eller inte beror på i vilken prisklass Pamu Slide 2 hamnar. Med genomhörningen eller vindreduceringen aktiverade försämras ljudet påtagligt. Båda lägena har ganska lika ljudbild med usel bas och utslätat ljud utan tillräckligt med finesser.

Det finns totalt sex mikrofoner för samtal och aktiv brusreducering. Samtalsljudet är klart och man hörs hyfsat bra även utomhus och i trafik.

Det är lite svårt att ge ett definitivt omdöme om Padmat Pamu Slide 2 då jag inte vet priset och därmed inte vet vilka de främsta konkurrenterna är. Pamu Slide 2 är snygga hörlurar med många finesser. Problemet är ljudet vid genomhörning och vindbrusreducering där det får klart underkänt. Ljudet är mycket bättre med ANC aktivt.

Det Bra

  • Bra brusreducering
  • Många finesser
  • Touchknapparna fungerar bra
  • Kan till en viss del programmera touchknapparna
  • Game mode – kan ställa in latensen

Det Dåliga

  • Något utslätat ljud när ANC är på
  • Dåligt ljud vid genomhörning och vindbrusreduktion

Skriven av: Mats Ernofsson