Philips Hue

Av i i Recensioner, 3 Mer

Philips Hue – nya produkter

Det smarta belysningssystemet Philips Hue utökas med flera nya produkter. Vi har testat några av dessa.

Philips Hue är ett smart system med ett ganska stort sortiment av ljuskällor. För att ljuskällorna i ska fungera krävs en kontrollenhet som kallas Hue Bridge. Den ansluts till din router. Hue Bridge kan köpas separat eller i ett startpaket. Själva systemet styrs därefter helt från mobilen eller surfplattan. Jag har testat grundpaketet tidigare och rekommenderar därför att först läsa denna recension. Systemet kan röststyras via Amazon Alexa, Apple Siri och Google Assistant när den paras med en kompatibel Google Nest-, Homekit- eller Amazon Echo-enhet.

Philips Hue White and color ambiance kronljuskälla med Bluetooth

Philips Hue har länge haft kronljuskällor i sitt sortiment. Den här lampan har Bluetoothstyrning för direkt styrning av lampan som alternativ till Hue Bridge. Ljuskällan har såväl vitt som färgat ljus och styrs som alla andra ljuskällor från Hue-appen eller via röststyrning.

Philips Hue Iris

Iris är en bordsarmatur med såväl vitt som färgat ljus. Den vinner inga priser av mig för sin design, Den har en sfärisk botten av genomskinlig plast och en platt ovansida. Ovanför den genomskinliga delen finns en färgad rand. Ljuset riktas snett uppåt. En detalj som kan kännas lite konstig att kommentera är sladden. Jag gör det eftersom den är mjukt tvinnad istället för den vanliga styva plasten.

Philips Hue Play HDMI Sync Box

Play HDMI Sync Box behövs för att Play Gradient Lightstrip ska fungera (mer i nästa kapitel). Play Sync Box kräver i sin tur Hue Bridge för att fungera. Play Sync Box synkroniserar tv-signalens ljud eller ljus med lampor i Hue-systemet. Den har fyra HDMI-ingångar och en utgång till teven. Det gör att man kan utnyttja synkningen med flera olika källor såsom tv-box, Blu-ray-spelare och spelkonsol. Mjukvaruinstallationen förklaras på ett bra sätt via en app som kallas Hue Sync. Under installationens gång sammanlänkas Hue Sync med Hue Bridge samt Hue-appen.

En viktig del är att skapa underhållningszoner. Det innebär att man anger vilka lampor som ska synkas. Det kan vara valfria ljuskällor från Philips Hue. Klart läckrast blir det om man använder Play Gradient Lightstrip. Mer om det strax. En underhållningszon skapas genom att man placerar lamporna i ett virtuellt rum som de är placerade i rummet. När synkningen sedan startas blinkar ljuskällorna antingen i takt med musiken eller ljuset i teven.

Philips Hue Play Gradient Lightstrip

Detta är en ny och mycket spännande produkt. Kanske känner du till att många Philips-tv har en bakgrundsbelysning som sömlöst ”dansar” med ljuset i teven. Den kallas ambilight och jag formligen älskar hur väggen bakom teven blir en förlängning av tv-bilden. Play Gradient Lightstrip förvandlar i princip valfri tv (med storleken 55”, 65” eller 75”) till en ambilight-tv.

För att använda Play Gradient Lightstrip måste du ha Hue Bridge samt Play HDMI Sync Box. Så om du inte har någon av dessa produkter tidigare blir det väldigt dyrt vilket är den stora nackdelen med Play Gradient Lightstrip, fast slutresultatet blir magnifikt.

När man skapar en underhållningszon med Play Gradient Lightstrip så tar den automatiskt position som teven vilket är självklart. Play Gradient Lightstrip består av en flexibel ljusskena med sju zoner. Skenan monteras med medföljande fästen så att den täcker ovansidan och båda sidorna. Det finns dock ingen belysning nedåt vilket är synd, speciellt för er som har en väggmonterad tv med fritt utrymme nedåt.

Jag formligen älskar Play Gradient Lightstrip. Det är en produkt som verkligen förhöjer tv-upplevelsen. Tack vare de sju zonerna i ljusskenan projiceras ljus från tevens olika delar ut i ett bländande och färgrikt ljusspel.

Skriven av: Mats Ernofsson