Philips Hue

Av i i Recensioner, 3 Mer

Philips Hue (White and Color Ambiance Starter Kit samt Wireless Dimming Kit)

Hur smart är det inte att ha lampor som kan skifta i regnbågens alla färger och miljoner fler därtill? Philips Hue är ett smart lampsystem.

Jag har nyss skrivit om Devolos system för det smarta hemmet, Home Control. Det systemet saknar smarta lampor, men tack vare standarden Z-Wave kan Devolo Home System även styra lampor i Philips Hue-systemet. Det finns flera andra system som fungerar med Philips Hue, däribland Amazons röststyrningssystem Alexa och Apples Home Kit. Tack vare detta stöd blir Philips Hue riktigt flexibelt.

Vad är Philips Hue?

Philips Hue är ett smart system att styra lampor på. Dessa lampor ersätter dina vanliga lampor i hemmet. Samtliga lampor styrs via en app som är uppkopplad mot kontrollenheten som heter Hue Bridge. Den i sin tur ansluts till din router via en vanlig nätverkskabel. Anslutningsprocessen är mycket enkel. Med hjälp av enkla instruktioner i appen gick installationen mycket snabbt för mig. Det krävs emellertid att man skapar ett konto om man vill styra lamporna när man inte är hemma.

Philips Hue White and Color Ambiance Starter Kit

Startpaketet Philips Hue White and Color Ambiance Starter Kit som jag testat innehåller Hue Bridge samt tre lampor som kan lysa i miljontals färger. Startpaketet innehåller allt som behövs för att komma igång med Philips Hue, men det finns därtill ett ganska brett sortiment av tillbehör såsom dimmer (se nedan), taklampor och rörelsedetektor.

Lamporna i startkittet är på 800 lumen vilket ger ett ganska starkt sken motsvarande gamla tiders 60 watts lampa. Färgtemperaturen kan skifta från varmt (2200 K) till kallt (4000 K). Lamporna har stor sockel (E27), men det finns lampor med andra socklar i Philips Hue-systemet.

Hue-appen

Väl installerad upptäckte Hue-appen samtliga tre lampor. Dessa kunde placeras i olika rum eller i samma. De gick också enkelt att styra lamporna en och en eller exempelvis alla i ett visst rum samtidigt.

Hue-appen visade sig vara både enkel och krånglig samtidigt. Det märks att Philips försökt göra allt enkelt, men de har som sagt inte nått ända fram. Det är enkelt att skapa fasta färger och ljusstyrkor på varje lampa. Det är också enkelt att skapa scheman för olika händelser. Exempelvis kan du låta lamporna i sovrummet sakta blekna bort när du lägger dig för att sedan tonas upp när du ska vakna. Det går att göra ett enskilt schema för varje dag om man så önskar.

Man kan dessutom ha ett schema som påverkas av ens närvaro i hemmet. När du är hemma kanske allt skall vara mörkt förutom en lampa som lyser svagt i ett rum. När du så kommer hem vill du antagligen mötas av ett upplyst hem. Det går att begränsa denna funktion till efter solnedgången, men jag saknar möjligheten att ha olika respons beroende på vilken dag det är. Home & Away är en mycket användbar funktion.

Vad är det som krånglar till appen? Jag har ju nyss skrivit att styrningen är enkel. Jo, styrningen är enkel om du vill ha scheman med fasta ljusstyrkor och färger. Den enkla delen av appen känns för begränsad. Därför har Philips lagt till en funktion som heter HueLabs. Den ligger mystiskt placerad i menysystemet. Än mer mystiskt är att när HueLabs öppnas känns den som en helt ny app eller hemsida. Dessutom en lite rörig sådan. Här kan man ladda ner lite mer spännande ljuseffekter såsom ljus för meditation. Då andas lamporna och du kan styra din meditativa andning efter det. Living scenes är en annan HueLabs-effekt. Då växlar lampan (eller lamporna) färg efter färgsättningen i bilder. HueLabs kunde ha blivit en riktig hit. Men, det är krångligt att byta mellan de olika ljuseffekterna och än krångligare att ta sig från HueLabs tillbaka till övriga delar i Hue-appen.

Tredjepartsappar

Det finns ett flertal appar från tredjepartsutvecklare som styr Philips Hue. HueLabs är exempelvis det enda sättet i Hue-appen att få lamporna att skifta färg i ett schema. Det finns emellertid inga ”roliga” effekter i Hue-appen. Med det menar jag exempelvis discoeffekter där en eller flera lampor byter färg efter musiken. Det finns särskilda tredjepartsappar som fixar sådana effekter, men många appar kostar pengar. Har man då dessutom ett Google-konto för varje medlem i hushållet måste apparna köpas enskilt för varje person som vill ha appen. Det fördyrar, fast apparna är som tur är inte speciellt dyra. Det känns dock som om Philips förlitar sig för mycket på andra utvecklare istället för att skapa en egen, avancerad app som man blir sig inspirerad av.

Philips Hue Wireless Dimming Kit

Wireless Dimming Kit innehåller en vit lampa (E27, 806 lumen), en fjärrkontroll med dimmer samt ett väggfäste. Dimmern är mycket flexibel. Den kan inte bara användas som en fjärrkontroll utan den kan också placeras på väggen i väggfästet eller på kylskåpsdörren tack vare magneter. Flexibiliteten gör dimmern mycket användbar.

Lampan och fjärrkontrollen fungerar direkt. Det behövs ingen installation och kittet behöver inte anslutas till Hue Bridge. Dimmern blir givetvis klart begränsad om den inte ansluts till ditt övriga Philips Hue-system. Då får man mycket större möjligheter. Dimmern kan styra tre rum. Via Hue-appen kan påknappen dessutom programmeras att byta scen för varje tryck, dock max fem.

Omdöme

Jag gillar verkligen Philips Hue. Det är härligt att kunna styra lamporna vart man än är – hemma eller borta. Fast Philips bör verkligen förbättra sin app och de bör göra systemet roligare med fler möjligheter till ljuseffekter. Philips Hue på Philips sätt är nämligen smart men inte speciellt kul. HueLabs behöver inkorporeras på ett bättre sätt i appen och dessutom förenklas samtidigt som möjligheterna ökas. Grundbulten i Philips Hue är definitivt värd en åtta i betyg, men appen är för dåligt för det betyget. Betyget är enbart baserat på mina erfarenheter av White and Color Ambiance Starter Kit och Wireless Dimming Kit.

Det Bra

  • Hemmet kan gnistra i all världens färger
  • Enkelt (förutom HueLabs)
  • Många tredjepartsutvecklare
  • Ganska brett sortiment
  • Wireless Dimming Kit är mycket flexibelt

Det Dåliga

  • HueLabs gör appen rörig
  • Inga ”roliga” effekter
  • Philips förlitar sig på tredjepartsutvecklare
8

Skriven av: Mats Ernofsson