Samsung Galaxy Z Fold 5

Av i i Recensioner, 3 Mer

Samsung Galaxy Z Fold 5

Vikbar skärm, gimmick eller nyttig funktion? Det finns delade meningar om det. Samsung är numera uppe i femte generationen Galaxy Z Fold-mobiler.

Jag ska avslöja det definitiva svaret på min fråga direkt i min recension. Den vikbara skärmen hos Galaxy Z Fold 5 är otvivelaktigt en fantastisk funktion. Där tog jag i en hel del. Det finns mycket att tänka på mer än en vikbar skärm.

Skärm

När den första generationen Galaxy Z Fold såg dagens ljus hösten 2019 förundrades de flesta över att man kunde vika en skärm på mitten. Sedan dess har skärmen förbättrats betydligt. Snyggare, hållbarare, mindre veck i mitten med mera.

Det finns två vikbara Galaxy Z-mobiler. Förutom Galaxy Z Fold 5 finns även Galaxy Z Flip 5. Båda viks på mitten. Flip viks uppåt från en nästan kvadratisk form till ett mer mobilliknande utseende. Fold viks däremot ut åt sidan precis som en bok. Utgångsformatet är likt en smal mobil. Utvikt liknar Galaxy Z Fold 5 en liten surfplatta.

Jag börjar med funktionen hos en utvikt Galaxy Z Fold 5. Det är verkligen en annan upplevelse jämfört med en ordinär mobil. Jag skriver en hel del och att använda Word på en vanlig mobil är inte det roligaste. Här visade Galaxy Z Fold 5 sin stora styrka. Det är mycket enklare att skriva på den. Jag hade gärna sett att Samsung inkluderat en skrivpenna (S Pen). Det finns emellertid en S Pen speciellt avsedd för Fold-mobiler som tillbehör.

Den stora skärmen underlättar även annat multimediaarbete betydligt, exempelvis bildredigering. Att visa filmer blev en tudelad upplevelse. För vissa appar visades en irriterande svart ram runt om filmen. För andra blev visningen bättre. Det gäller exempelvis Youtube. Många appar fick dock sig en skjuts av den stora skärmen. Likaså blev det betydligt enklare att arbeta med två appar bredvid varandra.

Då måste väl allmänt surfande förbättras betydligt? Både ja och nej. Många hemsidor saknar nämligen stöd för Folds skärmformat. Det innebär att dessa sidor enbart förstoras. De visas alltså inte mer information på skärmen. Anpassade sidor däremot kan bli mycket förbättrade jämfört hos en vanlig mobil.

Jag återkommer med mer skärmen.

Design

Hur är då kvaliteten hos denna vikbara mobil? Jo, alldeles utmärkt. Galaxy Z Fold 5 utstrålar bra byggkvalitet med utmärkt materialval och bra skärmar. Färgvalen kan diskuteras. Mitt testexemplar hade en krämfärgad baksida med aluminiumsidor. Galaxy Z Fold 5 finns i ytterligare två färger. Icy Blue har en frostfärgad blå nyans medan Phantom Black är mörkt, mörkt grå, på gränsen till svart.

Samsung har äntligen lyckats skapa en mobil som är helt platt ihopfälld – den kan alltså stängas helt. Det är Samsung emellertid inte ensamma om utan är något som vissa andra konkurrenter har sedan tidigare.

Jag har ett önskemål om en förbättring hos kommande Galaxy Z Fold 6. Det krävs nämligen för stor kraft att vika ut mobilen. Fördelen med motståndet är att skärmen kan vara öppen i olika vinklar.

Utseendemässigt har inte mycket hänt med Galaxy Z Fold genom åren. En hopvikt Galaxy Z Fold 5 ser ut som en smal mobil som glömt bantningskuren. Tjockleken (13,4 millimeter) har dock sin förklaring i att de två halvorna vikts över varandra något jag inte ser som någon stor nackdel.

Det blir naturligt att en mobil av den här typen blir tyngre än flertalet telefoner. Galaxy Z Fold 5 väger 253 gram. Måtten är 129,9 x 154,9 x 6,1 millimeter utfälld och 67,1 x 154,9 x 13,4 millimeter hopfälld.

Den stora, utvikta skärmen ser vid en första anblick plastig ut. När man använder den så kan den naturlig och inte konstlad som det är lätt att tro. Inte lika skönt som glas men ändå bra. Av naturliga skäl har skärmen ett veck på mitten. Irriterande? Nej, jag tänkte för det mesta inte på det. Jag vet dock att vissa antagligen aldrig helt kommer att vänja sig.

Galaxy Z Fold 5 är vattentät. Mobilen har märkningen IPX8 vilket innebär att den kan tappas ner i poolen. X:et står för hur dammtät produkten är. Att det står ett X och inte en siffra betyder inte automatiskt att produkten saknar dammskydd utan att den inte testats. Därför vet vi inte hur väl Galaxy Z Fold 5 klarar damm.

Galaxy Z Fold 5 har såväl fingertrycksavläsare som ansiktsavkännare. Båda fungerar riktigt bra och är snabba på att registrera de biometriska variablerna. Fingertrycksavläsaren sitter på strömbrytaren på höger sida, Det gick snabbt att registrera mina fingeravtryck vilket gjorde installationsprocessen enklare.

Skärmar en gång till samt högtalare

Förutom den vikbara skärmen finns även en skärm på utsidan – en långsmal sådan som är som gjord för surfning. Mobilen är drygt 67 millimeter bred och skärmen är 6,2 tum. Personer med små händer, såsom många kvinnor, kan ha svårt att använd en mobil i en hand. Att Galaxy Z Fold 5 är smal är en klart plus för dessa personer.

Den stora inre och vikbara AMOLED-skärmen har hyfsat hög upplösning – 2 176 x 1 812 punkter och en adaptiv uppdateringsfrekvens från 1 till 120 hertz. Det gör att skärmen kan pendla mellan låg batteriförbrukning och snabbt, flimmerfritt utseende för exempelvis spelande.

På framsidan finns en 6,2 tums AMOLED-skärm på 2 316 x 904 punkter. Även den har ett adaptivt läge, men klarar inte lika låga uppdateringsfrekvenser som den inre skärmen utan man får nöja sig med ett frekvensomfång på 48 till 120 hertz.

Högtalarna håller även de bra kvalitet. Detaljrikedomen är bra och högtalarna låter bra i såväl diskant som mellanregister. Basen är dock klen vilket inte är speciellt förvånansvärt med tanke på de små högtalarelementen som inte bara finns i Galaxy Z Fold 5 utan generellt bland mobiler. Visst, jag rekommenderar fortfarande hörlurar där du önskar bra ljud såsom spel, film och musik.

Prestanda

Under huven hittar vi Snapdragons chip Snapdragon 8 Gen 2 anpassat för Galaxy-mobiler. Prestandamässigt hamnar Galaxy Z Fold 5 ett litet steg före OnePlus 11. Mobilen når dock inte riktigt upp till Galaxy S23 Ultra. Här saknar jag egna data så jag har läst ett antal jämförande prestandatest.

Spelande flöt på riktigt bra på båda skärmarna, men den större skärmen innebar en klart lyft. Efter att ha spelat på den så kändes det futtigt att spela på den yttre skärmen även om spelkänslan infann sid där också.

Galaxy Z Fold 5 har bra med arbetsminne (tolv gigabyte) vilket gör att det mesta flyter bra. Man kan exempelvis ha flera appar i gång samtidigt och ändå få bra flyt på apparna. Bland annat öppnas och stängs appar omedelbart. Lite mer minneskrävande appar såsom bildredigerare arbetar även de på snabbt och smidigt. Bilder, filmer med mera tar plats. Då kan det vara skönt med mycket lagringsminne. Galaxy Z Fold 5 kan förses med upp till en terabyte snabbt lagringsminne (UFS 4.0).

Det tycks som om Samsung hållit igen på batteriet för att få en lägre vikt. Batteriet är nämligen enbart på 4 400 milliamperetimmar. För det mesta räckte batteriet en dryg dag, men jag fick soppatorsk i batteriet vid ett par tillfällen. Samsung saknar en riktigt snabb laddning, som exempelvis OnePlus och Xiaomi har. Max laddningeffekt är 25 watt.

Kameror

Kameran hos Galaxy Z Fold 4 fick inte toppbetyg. Trots det förväntade jag mig riktiga toppenkameror hos Galaxy Z Fold 5 med tanke på mobilens skyhöga pris. Men icke. Jag tycker verkligen att Samsung gjort bort sig på den här fronten. Antagligen är det för att en svindyr telefon inte ska bli ännu mer svindyr. Bildkvaliteten hänger helt inte med prislappen. Det är främst färgsättningen som är tveksam. Bilderna är nämligen skarpa med god skärpa. Hur som helst. Galaxy Z Fold 5 ligger exempelvis efter de betydligt billigare OnePlus 11 och Pixel 7 Pro.

Huvudobjektivet är på 50 megapixel (f1,8). Bildstabilisatorn gör ett bra jobb både vid stillbilder som videofilmer. Det här objektivet har över lag för ljusa toner. Teleobjektivet på 10 megapixel (f2,2) och vidvinkelobjektivet (123 grader) på 12 megapixel (f2,4) borde även de göra ett bättre jobb, men jag tycker ändå att de håller något högre klass än huvudkameran. Teleobjektivet har 3 gångers optisk zoom.

Selfiekameran på utsidan är på 10 megapixel och håller fullt acceptabel kvalitet. Därtill kommer en bedrövlig 4 megapixel kamera placerad under skärmen.

Omdöme

Samsung Galaxy Z Fold 5 är en utmärkt vikbar telefon vars stora skärm underlättar för många. Den största frågan är nog om du har råd med mobilen? Den kostar från 23 000 kronor på Samsungs hemsida, men den går att hitta betydligt billigare än så. Det finns många bra användningsområden, men kanske är produktivitetsförbättring hos exempelvis ordbehandlare och bildredigering bland det bästa. Gillar du fotografering finns det många betydligt billigare och bättre mobiler än Galaxy Z Fold 5.

 

Specifikationer

Skärm

  • Skärmstorlek: 7.6 ”, (6,2” på utsidan)
  • Bildskärmsupplösning: 2176 x 1812, (2316 x 904 på utsidan)
  • Dynamic AMOLED, 120 Hz

Prestanda

  • Processortyp: Snapdragon 8 Gen 2, 3.2 GHz
  • Grafikprocessor: Adreno 740
  • Internminne: 12 GB
  • Lagring: 256 GB – 1 TB (UFS 4.0)

Kamera

  • Huvudkamera: 50 MP, f/1.8 (wide) + 12 MP, f/2.4, (telephoto) + 12 MP, f/2.2, (ultrawide))
  • Selfiekamera: 10 MP, f/2.2 (wide) + 4 MP, f/1.8 (wide)
  • Video: Upp till 1080p@60 Hz, HDR10+

Funktioner

  • Fingeravtrycksläsare: Ja
  • Trådlös laddning: 15 W, 4,5 W Power Sharing
  • Vattentålig: IPX8
  • Snabbladdning: 25 W
  • Stereohögtalare: Ja, (Dolby Atmos)
  • SIM-kort: Nano, eSIM (Dubbla SIM)
  • Batterikapacitet: 4 400 mAh
  • Mått: 129.9 mm (b), (67,1 mm stängd) x 154.9 mm (h) x 6.1 mm (d), (13,4 mm stängd)
  • Vikt: 253 g
  • Operativsystem: Android 13

Det Bra

  • Stor skärm underlättar exempelvis ordbehandling och bildredigering
  • Byggkvaliteten
  • Känns lyxig
  • Bra skärmkvalitet
  • Vattentät
  • Bra prestanda
  • Lätt att använda i enbart en hand

Det Dåliga

  • Priset
  • Kameran
  • För högt motstånd att vika ut skärmen
  • Veck på mitten
  • Ganska tung
  • Batteriet är i minsta laget
  • Enbart 25 watt laddning
8

Skriven av: Mats Ernofsson