Samsung Gear IconX

Av i i Recensioner, 3 Mer

Samsung Gear IconX

Samsungs true wireless-hörlurar inriktas mycket på träning med en tät koppling till appen Samsung Health.

Om du har en Samsung telefon är installationen av Gear IconX extremt enkel. När du öppnar fodralet med snäckorna i startas automatiskt Samsung Gear-appen. Om du däremot har en telefon av ett annat märke och därmed saknar appen får du ladda ner den först. Därefter sker installationen automatiskt.

Samsung har försett Gear IconX med vingar för perfekt passform och för att de inte ska ramla ur. Det finns tre uppsättningar vingspetsar av olika storlekar samt tre uppsättningar silikonproppar. Jag tycker gott att man kunde ha skickat med en fjärde uppsättning proppar. Tyvärr tycker jag inte att passformen tillhör testets toppskikt trots vingarna. Jag har provat samtliga tre och Gear IconX är de av hörlurarna som initialt kändes mest obekväma. Det är dock mest en vanesak. Det tar nämligen lite tid att vänja sig vid den här typen av hörlurar oavsett märke.

Styrning

Gear IconX har touchstyrning på båda snäckorna. Den fungerar bättre än på Bragi The Dash Pro. All styrning förklaras i den medföljande appen. Beroende på hu många tryckningar du gör spelar eller pausar du musiken eller spolar fram eller tillbaka en låt. Svep uppåt eller nedåt för volymkontroll.

Lyssna på musik

Förutom att använda Spotify, mobilens musikspelare eller annan streaming kan man spela upp musik lagrad i hörlurarna. Upp till 1 000 låtar kan lagras i det 3,4 GB stora minnet. Genom att spela musik direkt från hörlurarna spar man på batteriet och batteritiden ökar från fem till sju timmar. Musik kan överföras trådlöst via Bluetooth eller USB (mobil eller dator). Det medföljer adaptrar för överföring via micro-USB och USB typ C, men inte från iPhone.

Ljudkvaliteten ligger i toppskiktet bland de testade hörlurarna men basen är lite blek och det saknas equalizer. Samtalskvaliteten är också bra. Vid samtal hörs man bra och brusreduktionen är fullt okej.

Träning

Mobiltelefoner från Samsung har en app kallad Samsung Health. Appen är mycket kompetent och det märks att Samsung satsat på träning under några års tid. Samsung Health använder i normala fall mobilens sensorer för att bland annat mäta antal steg och hur långt och vart man springer eller cyklar. Nu kan man använda hörlurarnas rörelsesensor i stället. Jag saknar emellertid en pulsmätare som hos Jabra Elite Sport. Den hade tillfört mycket. Med Gear IconX får man ett visst mervärde, bland annat i form av att man får mål upplästa i hörluren. Har du en annan Android telefon får du tillgång till Samsung Healths alla funktioner, men träningsfunktionerna saknas helt till iOS.

Omdöme

Av de testade hörlurarna har Samsung Gear IconX bäst träningsapp. Hörlurarna saknar dock pulsmätare. Passformen är okej med vingar, men jag tycker att passformen var bättre i flera andra hörlurar. Ljudkvaliteten är bra, men basen kunde ha varit bättre. Gear IconX har bra batteritid, speciellt om man spelar musik direkt från hörlurarna.

Fakta

Pris (enligt Prisjakt februari 2018): Från 2 000 kr.
Batteritid: 7 h musikspelning, 5 h streaming.
Anslutning: Bluetooth 4.2.
Frekvensåtergivning: 20 Hz – 20 kHz.
Vikt: 8 g styck.
Övrigt: 3,4 GB minne (max 1000 låtar), svett och stänktålig, rörelsesensor, proximity sensor, 4 mikrofoner, genomhörning.
Länk: www.samsung.com

Det Bra

  • Mycket bra träningsapp
  • 1 000 låtar kan lagras i hörlurarna
  • Bra ljudkvalitet
  • Bra samtalskvalitet

Det Dåliga

  • Något blek bas
  • Ingen pulsmätare
  • Inte bästa passform
  • EQ saknas
8

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi