Steelseries Apex 9 Mini

Av i i Recensioner, 2 Mer

Steelseries Apex 9 Mini

Mini, mini. Japp, mindre än så här blir inte ett tangentbord med normalstora tangenter.

Steelseries Apex 9 finns i tre versioner, ingen av dem är fullstort. Apex 9 TKL saknar det numeriska tangentbordet men har F- tangenter samt pilar med flera tangenter. Apex 9 Mini, som finns med eller utan sladd, är däremot ett extremt avskalat tangentbord där även piltangenter med mera tagits bort. Kvar är tangenter från CAPS- till ENTER samt från mellanslags till siffror.

Apex 9 mini har en specialtangent märkt med Steelseries logga. Med den intryckt når du många av de funktioner som finns på större tangentbord. Det är bland annat piltangenter, DEL, END och HOME. Dessutom aktiverar denna tangent några specialfunktioner i form av bland annat multimedia och dimning av tangentbordsbelysningen.

En mycket användbar tangent är snabbinspelningen av makro. Den startas genom tangentkombinationen Steelseries och X. Makrot kan tilldelas en valfri tangent. Ett makro är en kombination av tangentnedtryckningar i en följd som bildar en funktion. Det kan exempelvis vara att snabbt byta till ett specifikt vapen. Det finns även en makroredigerare som är mer avancerad där specifika makron kan skapas och redigeras.

Installationen av Apex 9 Mini är enkelt. Tangentbordet kräver en ledig USB-A-port. Dessutom hämtar man styrprogrammet Steelseries GG. Med det får du åtkomst till samtliga Steelseries-produkter som du använder.

Steelseries GG är hyfsat enkelt att använda. Varje produkt finns lätt tillgänglig. Med Steelseries GG kan du programmera om varje enskild tangent. Till och med ENTER, något jag inte förstår nyttan av. Det finns många alternativ och totalt fem profiler. Tyvärr finns inga förprogrammerade makron för olika spel utan behöver du makron får du skapa dem själv. Det är intressant att det finns två lägen av tangentbordet – spel och kontorsjobb. Det finner jag användbart då det inte alltid är samma funktioner som behövs på tangenterna.

Apex 9 Mini har RGB-belysning där tangenterna kan programmeras var för sig. Det finns ett några förprogrammerade belysningar som på ett eller annat sätt lyser upp din närvaro. Dock känns det lite onödigt bökigt att skapa egna belysningsscheman. Det är emellertid en mindre detalj. I det stora hela fungerar programmeringen nämligen bra.

Apex 9 Mini har de optiska omkopplarna som kallas OptiPoint. De har mycket kort responstid på 0,2 millisekunder vilket snabbar upp spelarens tangentnedtryckningar. Dessutom har Apex 9 mini två aktiveringspunkter. Du kan välja om en tangentnedtryckning ska registreras efter en millimeter eller 1,5 millimeter. Bra om du exempelvis skiftar mellan spelande och kontorsjobb eller på andra sätt behöver snabbare respons eller mer precis sådan.

Du kan byta omkopplarna efter eget behov. Du kanske vill ha olika typer av omkopplare på olika tangenter. Välj mellan Linear, Tactile, och Clicky.

Tänker du använda Steelseries Apex 9 Mini till kontorssysslor såsom ordbehandling? Detta fungerade inte speciellt bra för mig. Avsaknaden av exempelvis piltangenter är för mig ett klart handikapp vid dessa sysslor. Det är bökigt att använda Steelseriestangenten. Jag gillar TKL-tangentbord bäst. De är mindre än ett fullstort tangentbord, men innehåller exempelvis DEL och piltangenter som jag känner mig beroende av. Är du behov av ett riktigt slimmat tangentbord för exempelvis smidiga transporter vid gaming? Eller har du ont om plats på skrivbordet? Vill du dessutom ha ett mekaniskt tangentbord? Spelar du ofta spel? Om ja på dessa frågor är Apex 9 Mini ett riktigt bra val.

 

Det Bra

  • Bra omkopplare
  • Kan byta omkopplare
  • Varje tangent är programmerbar med funktioner och belysning
  • Enkel men snygg design
  • Stabilt

Det Dåliga

  • Många funktioner nås enbart med Steelseries-tangenten
  • Stundtals svårt att läsa symbolen på Steelseries-tangenterna
  • Fungerar inte lika bra att skriva på
  • Inga förprogrammerade makron
8

Skriven av: Mats Ernofsson