Suunto 5 Peak

Av i i Recensioner, 4 Mer

Suunto 5 Peak

Suunto kommer från våra finska vänner i öst. Deras fokus ligger på klockor ämnade för sport och friluftsliv.

Suunto 5 Peak har en boett av rostfritt stål samt armband i olika färger i silikon. Glaset är dock inte glas utan plast vilket är dåligt med tanke på att klockan ska klara äventyrliga förhållanden – plast blir lätt repigt. Beroende på armband fås en klocka som är ganska anonym till väl synlig. Det gula armbandet jag fick till test syns verkligen vilket är snyggt.

Klockan är ganska lätt (39 gram), vilket gör att den inte känns speciellt mycket på armen. Insidan av boetten är ungefär 38 millimeter men själva urtavlan är betydligt mindre, ungefär 28 millimeter. Det tycker jag är för smått. Det är svårt att få in tillräckligt med information. Suunto har dock gjort ett bra jobb med att skapa bra och tydliga urtavlor för olika ändamål.

Hemskärmen finns i ett flertal utseenden, såväl digitala som analoga, vilket gör att de flesta bör hitta sin favorit. Flera av urtavlorna till hemskärmen visar någon form av mätvärde såsom puls eller antal steg.

Idag har många digitala klockor touchskärm. Det saknar Suunto 5 Peak. I stället styr man navigering men fem knappar av plast. Navigering är dock väl genomtänkt vilket gör att det fungerar bra med fysiska knappar. Jag tror faktiskt att fysiska knappar i det här fallet är att föredra framför touchknappar då skärmen är relativt liten. Dessutom kan du använda Suunto 5 Peak även med handskar på.

Suunto 5 Peak har en inbyggd GPS-modul som är mycket exakt. Man kan skapa en rutt i appen. Förutom vanliga vägar finns där även gång- och cykelvägar samt stigar. De delar jag begrundat var detaljerade. Till och med var banorna på vår BMX-bana med. Genom att lägga till intressepunkter kan man navigera till olika ställen man är intresserad av – bilen, hemmet, ett snyggt vattenfall med mera. GPS:en fungerar bra, men skärmen känns pytteliten.

Färgerna är bleka vilket känns lite tråkigt. Bleka färger innebär dock längre batteritid. I normalläget uppges upp tio dagars batteritid, men min erfarenhet är snarare mellan åtta och nio dagar. Vid registrering av aktiviteter uppges sju dagars batteritid. Än en gång fick jag en något kortare tid – sex till sju dagar. Det finns även träningslägen med GPS vilka drar mer ström. Då är batteritiden mellan 20 och 100 timmar.

Suunto 5 Peak innehåller en stor mängd mätmöjligheter och andra funktioner. Trots det är klockan inte speciellt svår att använda. Det tar inte speciellt lång tid att sätta sig in i klockans funktioner. Bland funktionerna kan jag nämna stegräkning, pulsmätning, stressregistrering, GPS, höjdmätning, sömnregistrering och loggning av träningspass.

Efter ett tags användande stod det helt klart att Suunto 5 Peak näst intill är dedikerad till actionfyllda äventyr och sporter av olika slag. Det finns hela 80 sportiga profiler i klockan. Det är alltså inte enbart vardagsaktiviteter såsom gång, cykling och löpning som Suunto vill täcka in med 5 Peak. Vad sägs om badminton eller de mindre vanliga bergsklättring och cheerleading? Hur bra klockan fungerar vid dessa tre, och mängder av andra, aktiviteter har jag ingen aning om eftersom jag inte utövar någon av dem.

Suunto 5 Peak är till för att hålla koll på din kondition och fysisk hälsa kring den. Om du vill förbättra din kondition finns en sju dagars aktivitetsplan kombinerad med vägledning i realtid. Varje sport har sin egen profil med en speciell urtavla vilket gör att du enkelt kan följa just de värden som är viktiga för dig. Appen är duktig på att anpassa sig efter dina behov och din kondition för att sedan guida dig till bättre kondition. Den spårar inte enbart aktiviteterna utan ser även till att du får tillräckligt med återhämtning samt håller koll på din sömn. Allt detta med olika mätvärden samt lämpliga råd.

Räcker inte Suunto-appens inbyggda sportlägen så finns ytterligare appar kallade SuuntoPlus vilka ger ytterligare data från dina träningspass. Dessa appar kan vara användbara men det är märkligt att de inte är integrerade från början i själva Suunto-appen.

En av klockans aktiviteter är simning. Det är därför märkligt att klockan märkts med 30 m. För att simma med en klocka krävs märkningen 100 m. Kanske borde man använda IP-märkningen även till klockor? Den är visserligen krångligare, men inte lika förvirrande som nuvarande system. Dagens märkning ser ut så här (som ytterligare förvirring har jag hittat olika variationer av denna märkning på olika, välrenommerade, sidor):

  • 3 ATM/30 meter = Vattenskyddad. Klockan klarar regn och vattenstänk.
  • 5 ATM/50 meter = Vattentät. Dusch, korta tillfällen i vatten.
  • 10 ATM/100 meter = Vattentät. Bad och simning.
  • 20 ATM/200 meter = Vattentät. Klarar dykning.

Det finns stress- och resursmätning i Suunto 5 Peak. Det är två funktioner som jag inte riktigt förstår skillnaden mellan. Jag vet inte om stressmätningar med klockor är helt korrekta. Min erfarenhet är att denna mätning ger svar som jag inte alltid förväntat mig. Så även med Suunto 5 Peak. Känner jag mig lugn och avslappnad kan klockan visa hög stressnivå och tvärt om. Sömnregistreringen talar om för dig hur bra du sovit och hur länge, en funktion som fungerade bra för mig.

Det finns även vissa funktioner som inte har med träning att göra. Det i form av ringsignal för samtal, notifikationer (enbart Android), mediakontroll av mobilen (ej uppspelning), timer samt alarm. Det går att svara på olika meddelanden med standardsvar (enbart Android).

Suunto 5 Peak är en toppenklocka för den som behöver följa sin träning (betyg 8). Det finns mängder av funktioner för träning och friluftsliv. Däremot tycker jag inte att Suunto 5 Peak passar lika bra för vardagsanvändaren som inte är intresserad av de mer avancerade träningsfunktionerna (betyg 5). Detta då klockan faktiskt är lite trist och onödigt dyr.

 

Det Bra

  • Många funktioner
  • Lätt
  • Profiler för många sporter
  • Knapparna fungerar bra

Det Dåliga

  • Liten urtavla
  • Trista färger på urtavlan
  • Inga touchknappar
  • Hur bra fungerar stressmätningen
  • SuuntoPlus
8

Skriven av: Mats Ernofsson