Toki Toki

Av i i Recensioner, 10 Mer

Toki Toki

Lagom till påsk släpptes den hjälplösa kycklingen Toki Tori lös på Nintendo Switch. Men, han behöver din hjälp att hitta sina ägg.

Toki Tori släpptes för många år sedan – 2001 till Game Boy Color för att vara mer exakt. Sen dess har spelet fräschats upp och släppts till i princip alla tillgängliga format. Uppföljaren släpptes 2013 till Wii U följt av flera andra format. Först nu, fem år efter tvåan sett dagens ljus, är det alltså dags för ettan att släppas på Nintendo Switch.

Toki Tori är en helt bedårande liten äggformad kyckling med vingar och ben. Hans ägg har fängslats lite runt om i världar såsom skogen och kusliga slottet. Toki Tori är, trots att han har många förmågor, helt oförmögen att utan din hjälp frita äggen. Din uppgift är att i pusselformade banor ta dig till samtliga ägg och befria dem. Detta utan att fångas av läskiga (?) varelser.

Nu är det inte bara att traska genom banorna. Nej, de är kluriga. Till din hjälp har du upp till sex förmågor. Du kan bland annat bygga broar, teleportera dig själv, skjuta en isstråle och lura spöken. Man har nästan alltid en begränsad mängd av varje förmåga. Det gäller därför att använda dem rätt. Då menar jag inte enbart på rätt ställe utan också i rätt ordningsföljd.

Det är inte alltid lätt att klura ut när och var man ska använda en förmåga. En till synes helt uppenbar väg kan visa sig vara felaktig. Det gör att man ofta tvingas prova sig fram (trial-and-error). Tar en förmåga slut och man inte kan frita fler ägg då vet man att man gjort fel. Det är dock inte säkert att man tvingas spela om hela banan utan det finns en finurlig spolfunktion som gör att man kan backa tillbaka och fortsätta där man tror att man gjort fel.

Vad händer då om man inte lyckas klara en bana? Jo, man kan använda ett så kallat wildcard och hoppa över banan. Nu är dock dessa kort mycket snålt tilltagna – det finns nämligen bara ett kort. Kör du fast igen är det kört såvida du inte i efterhand lyckas klara tidigare misslyckad bana. Det här kan ställa till problem eftersom man måste klara bana efter bana för att komma vidare. De enda banor som är frivilliga är de som är extra svåra och bonusbanorna. Dessa låses upp i varje värld.

Toki Tori är ett charmigt pusselspel som borde finnas hos alla pusselspelsälskande människor. Med charmiga, men utmanande banor och finurliga förmågor blev jag fängslad av Toki Tori. Med ett enkelt spelupplägg inbjuder spelet alla pusselälskare till spel. Nivåskaparen som finns till PC saknas dock och jag hoppas att den så småningom kommer till Switch.

Det Bra

  • Klurigt
  • Charmigt
  • Bra banor
  • Bra förmågor

Det Dåliga

  • Bara en wildcard
  • Ingen nivåskapare
8

Skriven av: Linda Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...

Tweets

Det 13 år gamla World of Warcraft får ännu en expansion. Har Blizzard lyckats förnya spelet? Viktor har svaret på d… https://t.co/6jGCb0kyrc
Fresh ‘N Rebels nya hörlurar Clam har snygg design och aktiv brusreducering. Hur är ljudkvaliteten och komforten?… https://t.co/K61y3S4HHY
Bamboo Slate från Wacom är ett smart anteckningsblock för dig som snabbt behöver överföra vanliga anteckningar till… https://t.co/FGHAIb3rEi