Test av flera smarta lampor från Wiz

Av i i Recensioner, 3 Mer

Test av flera smarta lampor från Wiz

Wiz har ett ganska brett sortiment av smarta lampor. Mats har testat några av dem.

Den här recensionen består av korta recensioner över några av Wiz produkter. Jag har testat ett par produkter tidigare och dem tog jag med för en mer komplett artikel. Wiz belysningssystem är enkelt och lätt att använda samt håller ett relativt lågt pris.

Installation

Det är inte speciellt svårt att installera produkter från Wiz. Det första man gör är att ladda ner Wiz app. När man startat appen loggas man, om man har ett Wiz-konto automatiskt in på det. Annars skapar man ett sådant konto.

Därefter installerar man själva produkten. Har man flera produkter går det att automatiskt installera alla på en gång. Alla Wiz produkter ansluts till ett wifi-nätverk. Man behöver alltså ingen speciell hubb. Man måste använda ett 2,4 GHz nätverk eftersom det inte finns stöd för 5 GHz. Det ska inte innebära något bekymmer för dig.

Jag hade inte några bekymmer att installera de flesta av produkterna. Det gick automatiskt. Bordslampan Wiz Squire gick dock inte att installera automatiskt. Det var emellertid inte svårt att installera den manuellt.

Wiz app

Samtliga Wiz produkter styrs från en app. Produkterna grupperas efter rum och olika justering sker på samma sätt för samtliga produkter. Ljusstyrka (gäller dimbara produkter), färgtemperatur och färg (gäller produkter med färg) kan enkelt justeras. Förutom att man kan välja egna färger och färgtemperaturer finns det även några fasta, förprogrammerade sådana.

Det finns även förprogrammerade färgskiftningar där lampan skiftar i antingen olika färger eller färgtemperaturer. Många av dessa färgskiftningar är tyvärr tråkiga, mycket beroende på att skiftningarna är för långsamma eller för små. Speciellt gäller det lampor med vitt ljus, fast det är säkert svårt att skapa något inspirerande med enbart olika färgtemperaturer. Det går dessvärre inte att skapa någon egen färgskiftning.

Ljuskällorna kan styras varifrån du vill och om du önskar kan du schemalägga olika händelser som exempelvis nattbelysning. Många produkter kan styras via en fjärrkontroll som köps separat. Likaså kan nedanstående styras via det smarta hemmet, exempelvis röststyrning via Google Assistent, Apple Siri eller Amazon Alexa.  Du får läsa på förpackningarna exakt vilka styrmöjligheter som finns för varje produkt.

Jag ska nog förklara begreppet färgtemperatur eftersom jag tror att flera av er läsare inte vet vad det är. Färgtemperatur mäts i kelvin och är ett mått på hur varmt eller kallt det vita ljuset är. Lågt kelvin (exempelvis stearinljus, 1 500 kelvin) innebär varmvitt ljus som är gulaktigt (eller till och med något mot det orange hållet). Högt kelvin (exempel lysrör, 4 500 – 6 500 kelvin) är kallt, skarpt vitt ljus (upp till blåvitt).

Wiz Ljuskälla A60 E27 Ställbart vitt ljus

Denna ljuskälla är en vanlig lampa som skruvas i en stor sockel. Den passar i tak-, golv-, bords- och andra lampor med E27 sockel. Lampan är på 806 lumen (motsvarar gamla tiders 60 watts-lampa) med en färgtemperatur om 2 700 till 6 500 kelvin. Den saknar färg.

Läs mer på Wiz hemsida.

Wiz Ljuskälla A60 E27 Full färgskala

Denna färglampa har nästan samma specifikationer som föregående lampa. Skillnaden är att den kan lysa i miljontals färger och att den klarar något kallare färgtemperaturer (2 200 – 6 500 kelvin). Lampan är ett enkelt sätt att få liv i din favoritlampa.

Läs mer på Wiz hemsida.

Wiz Smart Plug

Detta är ingen ljuskälla. Jag tar dock med den eftersom den med fördel kan användas för att styra gamla hederliga, osmarta lampor.

Wiz Smart Plug kopplas in i ett vanligt vägguttag och styrs sedan via Wiz app. Det finns naturligtvis bara två lägen – av eller på. Dessutom finns en strömbrytare på Wiz Smart Plug. Strömuttaget är enkelt, men mycket användbart. Med röststyrning eller styrning via IFTTT eller SmartThings blir Wiz Smart Plug än smartare.

Läs mer på Wiz hemsida.

Wiz Hero

Denna lampa har jag recenserat tidigare så detta blir en förkortad version av testet. Wiz Hero är en rund bordslampa med en enkel, men trevlig och mjuk, design. Den är 16 centimeter i diameter och 18 centimeter hög. Lampan styrs från Wiz-appen, men det finns även en strömbrytare på lampan. Wiz Hero har färg och vitt ljus (2 200 – 6 500 kelvin).

Läs mer på Wiz hemsida.

Wiz Squire

Jag har även testat denna bordslampa förut. Bordslampan Wiz Squire har en något mer vågad form än Wiz Hero. Lampan är något mindre – 13,4 centimeter hög och 13,4 centimeter i omkrets. Den är rund och mjuk i formerna förutom en sned ovankant som gör lampan något mer kantig vilket bryter på ett snyggt sätt. Toppen och bottenkanten har försetts med LED-belysning. Wiz Squire har färg och vitt ljus (2 200 – 6 500 kelvin). Bordslampan är lätt att använda men strömbrytaren på lampan är för trög.

Installationen av Wiz Squire gick inte smärtfritt. Jag lyckades inte med den automatiska installationen utan fick installera den manuellt. Det var dock inte speciellt avancerat.

Läs mer på Wiz hemsida.

Skriven av: Mats Ernofsson