Xiaomi 13 Pro

Av i i Recensioner, 1 Mer

Xiaomi 13 Pro

En efter en har mobiljättarna presenterat sina toppmodeller. Nyligen var det Xiaomis tur med Xiaomi 13-serien.

Den kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi tappade något i försäljning under förra året. De har inte lika stor marknadsandel som Samsung och Apple men hoppas givetvis på att de nya toppmodellerna i 13-serien ska öka deras marknadsandelar. Såväl Apple som Samsung har släppt vassa mobiler så vi får se hur Xiaomis 13 Pro klarar sig.

Design

Xiaomi 13 Pro är en ganska stor mobil (162,9 x 74,6 x 8,38 millimeter). Skärmen är 6,73 tum. Trots sin storlek ligger Xiaomi 13 Pro skönt i handen utan att vara klumpig, mycket beroende på avrundade sidor som övergår i en kant. Mobilen är dock på gränsen till tung (229 gram).

Framsidan skiljer sig inte mycket åt mellan olika mobiler. Det är mest storleken samt baksidan som är olika. Det på framsidan som utmärker Xiaomi 13 Pro är de mjukt avrundade långsidorna. Jag börjar med ett par detaljer som alla mobiltillverkare bör ta efter – det medföljer ett mjukt, genomskinligt plastskal (inte det finaste, men det gör sitt jobb) och mobilen har försetts med ett tunt skärmskydd.

Xiaomi 13 Pro har en keramisk, glansig baksida. Nu har Xiaomi inte varit speciellt modiga utan nöjer sig med två säkra färgval – svart och vitt. Trots det känns Xiaomi 13 Pro lyxig. Men om du inte gillar fingeravtryck i mängd kan ett skal vara bra.

Baksidan domineras av kamerasektionen med tre linser i samarbete med Leica samt en blixt. Kamerasektionen är kvadratisk med avrundade hörn och kanter. Även om kameran sticker ut en hel del (eller är det tack vare?) bidrar den till mobilens lyxkänsla.

Skärmen är av starka Gorilla Glass Victus (dock inte Gorilla Glass Victus 2) som står emot en hel del repande föremål. Vatten- och dammtåligheten skiftar mycket mellan olika mobiler. Här står sig Xiaomi 13 Pro bra. Mobilen är IP68-klassad, alltså dammtät och vattentålig. Den har testats på 1,5 meters djup under 30 minuter. Mer tydligt – mobilen tål grunda och korta dopp och en riktig störtskur, men du bör inte bada med den.

Batteriet är lite i underkant – 4 820 milliamperetimmar. Det gör att batteritiden är lite kortare än hos konkurrenterna. Jag hade dock inga problem att få batteriet att räcka en dag vid blandad användning. Men när jag spelade minskade laddningen onödigt fort.

Xiaomi satsar hårt på snabbladdning. Den medföljande 120 wattsladdaren är en stor bjässe. Som snabbast ska mobilen laddas från noll till 100 procent på 19 minuter (boost mode) eller 24 minuter (standard mode). Jag mätte 28 minuter (standardläget).

Xiaomi 13 Pro har även försetts med kraftfull trådlös laddning på 50 watt.

Prestanda

Likt sina närmaste Android-konkurrenter använder Xiaomi 13 Pro Snapdagons senaste krets Snapdragon 8 Gen 2 (Samsung Galaxy S23 Ultra använder en specialversion) vilket ger utmärkt prestanda. Medan konkurrenterna lyckats med kylningen blir Xiaomi 13 Pro onödigt varm, speciellt om man använder prestandaläget (därför har jag kört i normalläget i testerna). Detta märkte jag redan vid installationen där mobilen blev ovanligt varm.  Som varmast blev mobilen 41 grader under benchmark-testerna.

Xiaomi 13 Pro presterade bra i benchmark-testerna. Det är i paritet med konkurrenten Oneplus 11 och något sämre än för Samsung Galaxy S23 Ultra. Vissa värden är något bättre och andra något sämre. Fler värden och jämförelser finns efter recensionen.

  • 3D Mark Wild Life Extreme – 3 988
  • Geekbench 5, en kärna – 1 473
  • Geekbench 5, flera kärnor – 5 012

Xiaomi har snålat lite på minnet. Xiaomi 13 Pro har försetts med tolv gigabyte RAM-minne och 256 gigabyte lagringsminne. Det lär räcka till de flesta men kör du tyngre appar eller lagrar stora filer såsom längre filmer i hög upplösning kan du få problem.

Xiaomi 13 Pro passar utmärkt till de flesta sysslor inklusive tyngre gaming. Precis som andra mobiler med Snapdragon 8 Gen 2 har Xiaomi 13 Pro strålspårning vilket gör avancerade spel än snyggare tack vare reflexer bland annat i vatten och mot glas.

Xiaomi 13 Pro är förberedd för den nya, snabbare, wifi-standarden wifi 7 vilket gör mobilen framtidssäkrad på den fronten.

Stereoljudet i högtalarna håller hög kvalitet med så detaljerat ljud som man kan räkna med i små mobilhögtalare. Basen är okej, men jag har hört bättre. Högtalarna fungerar för de sysslor man normalt använder en mobil till – musik, film och gaming. Men investera gärna i bra hörlurar, speciellt om du spelar avancerade spel.

Skärm

Skärmen är viktig för allt ifrån social aktivitet till avancerad gaming. De senaste flaggskeppsmodellerna från Oneplus och Samsung har utmärkta skärmar. Det gäller även Xiaomi 13 Pro. AMOLED-skärmen har en upplösning på 3 200 x 1 440 pixlar. Vill du spara på batteriet kan du minska upplösningen till 1 080p utan nämnbart försämrad bildkvalitet.

Adaptiv uppdateringsfrekvens från 1 hertz till 120 hertz spar ström samtidigt som film och avancerade spel flyter på bättre med en skärm som inte flimrar. Kontrasten (stöd för hdr10, hdr 10+ och Dolby Vision) samt färgerna är utmärkta och livliga.

Ljusstyrkan är mycket hög i maxläget – 1 900 candela per kvadratmeter. Det gör att du inte lär få några problem att se skärmens innehåll en solig sommardag. Normalläget är dock lägre – 1 200 candela per kvadratmeter.

Kamera

  • 50,3 megapixel huvudkamera
    Stor sensoryta på en tum
    f/1,9
  • 50 megapixel ultravidvinkel
    f/2,2
    115 grader bildvinkel
  • 50 megapixel tele 3,2x zoom + makro
    f/2,0
    Närgräns 10 centimeter
  • 32 megapixel fram
    f/2,0
    89,6 graders bildvinkel

En modern mobil används till väldigt många fler saker än att ringa och skicka meddelanden med. Att fotografera har blivit en allt viktigare funktion. Xiaomi samarbetar för första gången med kameratillverkaren Leica som bidragit med optik och viss del av mjukvaran. Resultatet är en kamera i absoluta toppskiktet – det är mycket jämt mellan Xiaomi 13 Pro och Samsung Galaxy S23 Ultra.

Kameran hos Xiaomi 13 Pro imponerar även om 50 megapixel storleksmässigt inte tillhör toppskiktet. Å andra sidan är det mycket annat som spelar in på bildkvaliteten. Sensorstorleken är en viktig del. Större bildsensor ger bättre kontrastomfång och mindre brus. Xiaomi 13 Pro har en stor huvudsensor på en tum.

Xiaomi 13 Pro har tre kameror på baksidan, alla på 50 megapixel. Förutom huvudkameran finns en telekamera med 3,2x optisk zoom och makrofunktion. Den tredje kameran är en ultravidvinkelkamera med en bildvinkel på 115 grader.

Xiaomi 13 Pro har över lag bra kamerakvalitet. Färgerna är livliga med väl avgränsad kontrast. Nu har vi haft snö ett tag och därmed har jag kunnat testa väldigt ljusa motiv. Xiaomi 13 Pro klarar av att skapa kontrastfyllda foton när motivet skiftar mellan ljusa och mörka partier. När motivet mestadels bestod av snö blev dock resultatet inte lika bra. Snön fick ett lätt blåstick.

Kameran fungerar utmärkt för porträtt. Färgåtergivningen är bra och bakgrundsoskärpan imponerar, mycket beroende på den stora sensorn. Stor sensor innebär mer ljus vilket är en fördel vid kvällsfotografering. Med nattläget fås bra bilder med detaljrika och väl balanserade fotografier.

Jag förstår inte att många mobiltillverkare envisas med att ange en superhög zoom. Xiaomi 13 Pro uppges exempelvis ha 70x zoom. Med så stor digital zoom blir bilderna verkligen inte bra.

Jag blir imponerad över makrofunktionen. Tack vare att teleobjektivet används behöver man fysiskt inte gå så nära motivet. Man kommer ändå riktigt nära motivet med skarpa bilder med bra färgåtergivning för såväl varma som kalla färger. En stor fördel med makrofunktionen är att autofokus fungerar mycket bra.

Det finns två fotolägen för färgåtergivning – Authentic och Vibrant. Vilket man väljer är mycket en smaksak men beror också på motivet. Authentic påstås matcha den klassiska Leica-looken med mycket kontrast. Jag tycker att det ger något stelare foton än Vibrant som har mjukare färgövergångar och lite mer levande färger.

Selfiekameran sitter centrerad på skärmens övre kant. Den är på 32 megapixel och har bland annat HDR, natt- och porträttläge. Kameran håller god detaljrikedom med kontrastfyllda foton. Precis som för bakre kamerorna är selfiekameran bra på porträtt.

Film

Xiaomi 13 Pro klarar som mest 8k i 24 bilder per sekund. Jag har dock inte kunnat testa 8k. 4k-läget klarar upp till 60 bilder per sekund. Med så pass hög kvalitet får man dock inte tillgång till den mest avancerade bildstabiliseringen vilket givetvis är en svaghet. Trots det tycker jag att de värsta skakningarna försvinner. Kvalitetsmässigt fajtas Xiaomi 13 Pro med såväl Oneplus 11 som Galaxy 23 Ultra.

MIUI, Android och appar

Xiaomi har ett eget användargränssnitt, MIUI, som ligger som ett skal ovanpå Android. I Xiaomi 13 Pro används MIUI 14 och Android 13 vilka är de senaste versionerna. Till en början var MIUI lite rörigt med bland annat pekrörelser som skiljer sig från en renodlad Android-telefon. Efter två veckors användning har jag dock upptäckt flexibiliteten hos MIUI. Jag tycker emellertid fortfarande att ett renodlat Android-gränssnitt passar mig bättre.

På gott och ont följer det med ganska många appar med Xiaomi 13 Pro. De flesta är från Xiaomi eller Google men det finns även några externa appar såsom TikTok och Booking. Hur ofta använder man en bokningsapp för resor? Och hur många hoppar av glädje över en halvbra konkurrent till Spotify? Flera av Xiaomis appar kan dock vara intressanta såsom Säkerhetsappen med bland annat virusskanner och genvägar till olika säkerhetsinställningar, Städaren som tar bort onödiga filer, Fjärrkontroll till teven och annan elektronik samt Gamecenter (det finns dock lite för få spel).

Jag saknar möjligheten till dubbelappar i Android. Det finns i MIUI. Man kan ha två likadana appar samtidigt på mobilen. Det kan exempelvis vara två konton av Facebook eller Twitter.

Slutkläm

Xiaomi 13 Pro är en toppentelefon. Mobilen ligger inte långt efter Samsung Galaxy S23 Ultra. Även om Xiaomi 13 Pro har ett saftigt pris (13 990 kronor) så är det betydligt billigare än Samsungs och Apples värstingar. Det gör Xiaomi 13 Pro till en prisvärd mobil. Betyget blir en stark åtta.

 

Benchmark jämförelser

3D Mark Wild Life Extreme

  • Oneplus 11 – 3 612
  • Xiaomi 13 Pro – 2 988
  • Samsung S23 Ultra – 3 822

Geekbench 5, en kärna

  • Oneplus 11 – 1 165
  • Xiaomi 13 Pro – 1 473
  • Samsung S23 Ultra – 1 541

Geekbench 5, flera kärnor

  • Oneplus 11 – 4 881
  • Xiaomi 13 Pro – 5 012
  • Samsung S23 Ultra – 4 825

Geekbench 6, en kärna

  • Xiaomi 13 Pro – 1 392

Geekbench 6, flera kärnor

  • Xiaomi 13 Pro – 5 182

Det Bra

  • Kameran
  • Makro
  • Stor bildsensor
  • Prestanda
  • Skärmen
  • Laddtiden

Det Dåliga

  • Batteritiden kunde ha varit bättre
  • Blir lätt varm
  • Något rörigt gränssnitt
  • Många förinstallerade appar
8

Skriven av: Mats Ernofsson