Fitbit Inspire 3

Av i i Recensioner, 4 Mer

Fitbit Inspire 3 Watch

Ett aktivitetsarmband såsom Fitbit Inspire 3 är bland annat perfekt för att mäta din vardagsmotion.

Det amerikanska företaget Fitbit, numera ägt av Google, har under hösten släppt två klockor och ett aktivitetsarmband (det är även det en sorts klocka). Klockorna Fitbit Sense 2 och Fitbit Versa 4 har jag redan testat. Nu har turen kommit till aktivitetsarmbandet Fitbit Inspire 3. Även om Inspire 3 är Fitbits instegsmodell håller det ett ganska högt pris för att vara ett aktivitetsarmband (ungefär 1 000 kronor). Du kan exempelvis inhandla nästan två Xiaomi Band 7 för det priset medan Xiaomi Band 7 ligger i samma prisklass.

Inspire 3 är enkel att installera och använda. När Fitbits app installerats är det bara att följa anvisningarna i den. Klockan hittas enkelt av appen. Därefter ansluts klockan till Bluetooth vilket går automatiskt förutom att man måste godkänna uppkopplingen.

Aktivitetsarmbandet är en snygg skapelse. Själva klockan är avlång med mjuka former. Armbandet är av silikon och det medföljer två längder för bra passform hos olika personer. Klockan finns i tre färger varav två sticker ut. Det testexemplar jag erhöll från Fitbit är gult – inte min smak precis – medan det även finns ett grått och ett mörkgrått.

Det finns två knappar – en på vardera sidan – som är av touchmodell. Jag föredrar i normala fall ”riktiga” knappar på klockor då det lätt felaktiga registreringar på touch-modeller. Knapparna på Inspire 3 är emellertid smart utformade då man måste ”knipa” över klockan för att trycka på båda samtidigt. Navigering sker, förutom med knapparna, även med olika svep över skärmen vilket fungerar bra. Det ska gå att simma med Inspire 3. Undvik dock tvål och schampo.

Skärmen är ljusstark. Jag har av naturliga själ inte haft möjlighet testa den i sommarens solsken, men jag tvivlar inte på att den fungerar bra även då. Oledskärmen är dock i minsta laget. Det finns nämligen en kant runt om urtavlan som gör att skärmen ser större ut än vad den är.

Batteritiden är fullt okej. Du kan använda klockan under max 10 dagar innan den behöver laddas. Givetvis påverkas batteritiden av hur klockan används – exempelvis om pulssensorn används eller inte. Laddning sker med en specialkabel som hakas fast på klockan. Tyvärr medföljer bara en jättekort USB-sladdvilket kan försvåra laddningen.

Förutom aktivitetsarmabnd fungerar Inspire 3 givetvis även som klocka. Det går att göra vissa områden på klockan lite mer privatinspirerade. Jag tänker på urtavlan. Man kan tyvärr inte använda egna foton, men det finns i alla fall ett antal urtavlor att välja mellan. De flesta är dock antingen tråkiga, röriga eller visar för lite information.

Det är tunt på app-fronten. De få appar som finns är installerade från start. Som exempel kan jag nämna en relaxapp, notisar, syrgasmättnad och en träningsapp.

På träningssidan är Inspire 3 mer begränsad än Sense 2 och Versa 4, men här finns ändå en del matnyttigt. Exempelvis används sensorn för syrgasmättnad och pulsmätning flitigt för att mäta olika hälso- och aktivitetsparametrar. Ett exempel är ”aktiva minuter” (”zone minutes”). Det är ett mått på hur mycket din puls stiger under tyngre träning, alltså rejäl konditionsträning. Inspire 3 är inställd på att du bör ha 150 aktivitetsminuter i veckan.

Klockan larmar för oregelbunden hjärtrytm och därmed även att du kanske borde söka läkare. Sitter du mycket? Här finns ytterligare ett larm vilken syftar till att undvika de hälsofaror som finns med just långvarigt stillasittande. Klockan kan även hjälpa dig följa menscykeln. I appen finns diverse appar för aktiviteter och hälsa.

I motsatts till de två klockorna Sense 2 och Versa 4 har Inspire 3 ingen GPS. I stället uppskattas sträckan utifrån steglängden. Inte speciellt precist men det duger i brist på GPS. Du kan inte koppla upp ett samtal till Inspire 3. Däremot kan den visa exempelvis textmeddelanden. Det finns dessutom ingen betalfunktion via blipp.

Önskar du ytterligare funktioner finns en premiumfunktion till appen. Det ingår ett halvår vid köpet. Även om de flesta kanske nöjer sig med grundappen så kan premiumappen vara till nytta. Här finns bland annat lite mer om sömn och träningspass.

Fitbit Inspire 3 är ett bra och lättanvänt aktivitetsarmband med flera grundläggande funktioner. Klockan har en bra skärm, men urtavla kunde varit större vilket gör att en begränsad mängd information får plats.

 

Det Bra

  • Enkel att installera
  • Lätt att navigera
  • Bra batteritid
  • Premium ingår under sex månader

Det Dåliga

  • Få appar
  • Kort laddningssladd
  • Flera av urtavlorna är tråkiga
  • Ingen betalfunktion
7

Skriven av: Mats Ernofsson

Kort Om GameElite

GameElites resa är lång. Allt startade i juli 1997 då Barnens Multimedia lanserades och år 2000 bytte sajten namn till RecLandet, en förkortning för RecensionsLandet. År 2005 bytte vi till vårt nuvarande namn, GameElite, och sajten fick en ny, uppfräschad design.

Vi ville med det profilera oss med vår huvudsakliga sysselsättning – spel. Designen från 2003 byttes inte förrän 2016 och hade vid det laget blivit rejält åldersstigen. Läs gärna mer om oss...