Varför nöja dig med vit utomhusbelysning när du kan använda färgglada och smarta produkter?
Nu på vintern är det mysigt med belysning utomhus, speciellt om snön ligger tät och förstärker ljuset. Belysningen kan exempelvis vara spotlights mot huset, pollare längs uppfarten eller ljusslingor i taket på altanen. Sådan belysning är givetvis gångbar året om, men det är under det mörka halvåret som vårt behov är som störst.
Att skaffa smart utomhusbelysning ökar möjligheterna mångfaldigt. Ska det vara vit färg eller miljontals nyanser? Fast eller skiftande sken? Lampor som tänds och släcks enligt scheman? Lampor som dansar i kapp med musiken på festen? Möjligheterna med smart belysning är många.
I detta test har vi förgyllt mörkret med mängder av smart belysning från Philips Hue och Wiz. Det är två varumärken med samma ägare – Signify. Wiz är den billigare kusinen till Philips Hue.
Philips Hue
- Dymera vägglampa för inom- och utomhusbruk
- Lily spotlight för utomhusbruk
- Hue Go bärbar bordslampa
- (säkerhetskamera)
- Utomhussensor (rörelsevakt)
Om du är intresserad av det smarta hemmet så känner du nog till Philips Hue. De har ett omfattande sortiment av smart belysning för såväl inom- som utomhusbruk. Allt styrs via en app som är ganska avancerad. Den erbjuder många möjligheter.
En del produkter i sortimentet kräver en speciell hubb/brygga kallad Hue Bridge. Även om en belysningskälla inte kräver Hue Bridge så tycker jag att det i många fall kan vara värt att investera i en sådan eftersom möjligheterna ökar betydligt.
Det har blivit populärt att på olika sätt lysa upp huset. De flesta har enfärgade lampor. Varför inte bräcka grannen med färgat ljus som dessutom kan skifta både i färg och intensitet?
Jag formligen älskar vägglampan Dymera. Den har en hög wow-faktor i sin enkelhet. Denna lampa har en rektangulär form med måtten 23 x 16 x 9,4 cm och tillverkad av svart metall i en subtil design. Den lyser uppåt och nedåt med två lampor som kan skifta färg oberoende av varandra. Vägglampan Dymera passar perfekt på fasaden. Att stillsamt byta färg på husets fasad med Dymera eller någon spotlight kan vara mycket stämningsfullt. Någon nackdel? Visst finns det en sådan – priset! Lampan är riktigt dyr och ska du lysa upp ett en hel fasad kan det bli en rejäl slant att hosta upp. Till det kommer troligtvis kostnaden för elektriker.
Hue Lily spotlight för utomhusbruk är även den snygg med enkel design. Den kan skruvas fast i exempelvis fasaden eller placeras på marken med hjälp av spjut. Precis som Dymera är användningsområdena omfattande då belysningen även kan användas inomhus. Inte lika snygg som Dymera, men betydligt billigare.
Lily använder ett system med låg spänning. Flera lampor kopplas samman till en strömadapter som ansluts till ett vägguttag. Därmed krävs ingen elektriker för installationen vilket givetvis förenklar och drar ner kostnaden betydligt.
Hue Go bärbar bordslampa är inte en lampa direkt avsedd som utomhusbelysning men den är godkänd för utomhusbruk. Du laddar den inomhus på en särskild platta. Därefter tar du ut lampan och förslagsvis sätter den på bordet. Hue Go har testats tidigare (recension).
Secure trådbunden kamera har jag testat tidigare (läs recensionen här). Därför nämner jag den bara kort. Detta en smidig säkerhetskamera som integrerats på ett bra sätt med Philips Hues övriga sortiment. Passar såväl ute som inne.
Hue utomhussensor är en rörelsevakt. Så fort den känner av en rörelse tänds belysningen. Vad som tänds och på vilket sätt kan man ange i Hues app. Rörelsevakten är ett bra sätt att väcka uppmärksamhet när någon obehörig kommer eller att lysa upp exempelvis uppfart och gångar fram till dörren när man kommer hem en mörk vinterkväll.
Wiz
- Elpas vägglampa
- Markspotlight
- Elpas pollare (ljusstolpe)
- Fairy Light (ljusslinga)
- Vägglampa med kamera för utomhusbruk (övervakningskamera med strålkastare)
Wi sortiment är inte lika omfattande som Philip Hues. Dessutom är möjligheterna via appen mindre. Du behöver dock ingen brygga utan varje produkt ansluts direkt till wifi-nätverket.
Wiz belysningssystem har de flesta grundläggande funktioner som behövs fast klart förenklade. Ett exempel är dynamiska färger som har relativt dåliga möjligheter. Även om möjligheterna att kombinera olika belysningsenheter med varandra är det betydligt sämre än hos Philips Hue. Om du inte har speciellt stora behov tror jag ändå att du blir nöjd.
Det finns exempelvis färgskiftningar, schemaläggande, dimning och musikstyrning. Merparten av Wiz produkter är kompatibla med Matter och kan därmed kombineras med andra Matter-kompatibla system. Systemet har även röststyrning och en innovativ funktion för rörelsedetektering kallad Spacesense.
Elpas vägglampa är en relativt liten (16 x 13 x 11 cm) och enkel vägglampa med intetsägande design. Lampan kräver anslutning till ditt elnät. Elpas vägglampan lyser inte speciellt starkt – 400 lm (om du fortfarande lever med gamla glödlampor i skallen så motsvarar det en 40 W lampa) – vilket är en klar svaghet. Jag föredrar en starkare lampa där jag själv kan dimma ner ljuset. Jag tycker inte det är värt priset att anlita en elektriker för att installera en eller flera av Elpas vägglampor.
Markspotlight – det här är en produkt som inte kräver elektriker. Den drivs med låg spänning där några spotlights kan kopplas samman till ett och samma vägguttag. Placera lampan på marken med ett spjut eller skruva fast den. Max fem spotlights kan anslutas i en linje. Då Wiz markspotlight liknar den från Philips Hue kan den även användas på liknande sätt. Wiz markspotlight har en snygg, nästan futuristisk, design.
Elpas pollare. Att markera exempelvis uppfarter eller gångar med pollare är effektfullt. Elpas snygga pollare drivs på samma sätt som markspotlighten med ström från vägguttaget. En kombination av markspotlight och Elpas pollare visade sig vara snyggt och stämningsfullt. Dessutom slipper man kostnad för elektriker. Tänk på sladden! Du vill säkert inte köra över den med gräsklipparen.
Fairy Light (läs gärna tidigare recension) En julgransslinga i februari? Ljusslingor behöver inte användas enbart under julen. Fairy Light är snygg och kan användas utomhus. Den har precis som övriga produkter från Wiz begränsningar. En är de dynamiska färgerna. Rätt placerad kan ljusslingan med dess olika färgzoner emellertid bli snygg.
Vägglampa med kamera för utomhusbruk (läs tidigare recension). Detta är en klumpig och inte speciellt snygg övervakningskamera med strålkastare. Den har en hel del begränsningar såsom svag lampa (ungefär 1 000 lm) samt avsaknad av siren och ingen avkänning av exempelvis människor. Den är dock prisvärd och om man inte har de största kraven så kan den vara ett alternativ. Speciellt om kraven är så pass begränsade att slipper prenumerationen. Det finns nämligen lokal inspelning på SD-kort.
Fotnot
Tänk på att nyinstallation med fast anslutning av en elektrisk produkt (exempelvis en vägglampa) till en elanläggning enligt lag enbart får utföras av professionell elektriker. Läs om reglerna: Vad får jag göra själv med el?
Vi har fått produkterna från Signify. Tillverkaren har inte kunnat påverka recensionens innehåll (läs mer).